Een heerlijke kip met champignons, paprika, appel en een romige saus met eventueel een vleugje appelcider (of appelsap). Hier is een recept om het in een stoofpak of slowcooker te bereiden:
Ingrediënten:
- 4 kippenbouten of kippendij (of andere stukken kip naar keuze)
- 2 appels, geschild, klokhuis verwijderd en in dunne plakjes/stukjes gesneden
- 250 g champignons, in plakjes gesneden
- 1 ui, fijngehakt
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 150 ml kopje kippenbouillon
- 250 ml (een flesje) appelcider of flesje appelsap als je geen alcohol wilt gebruiken
- 100 ml kookroom of slagroom (light)
- 1 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel boter
- Gedroogde tijm naar smaak
- Paprikapoeder naar smaak
- Kerriepoeder naar smaak
- Zout en peper naar smaak
- Verse peterselie, gehakt (optioneel, als garnering)
Instructies:
- Bestrooi de kippenstukken met zout, peper, paprikapoeder en kerriepoeder en bak ze aan beide kanten in een pan met hete olie totdat ze goudbruin zijn. Dit helpt om een heerlijke smaak te ontwikkelen.
- Haal de kip uit de pan en voeg de boter toe. Fruit de ui en knoflook in de boter tot ze zacht zijn.
- Leg alle ingrediënten in de stoofpan of in de slowcoocker.
Zet de slowcoocker aan op Low en laat het 5-8 uur in de pan.
Breng bij bereiding in de stoofpan de saus aan de kook en laat het een paar minuten sudderen tot de saus iets is ingedikt. - Proef en breng op smaak met zout en peper indien nodig.
Is de saus te waterig? Voeg dan een eetlepel bloem of maïzena toe en roer goed door voor extra binding.
Het gerecht is heerlijk in combinatie met rijst, aardappelpuree, of vers gebakken stokbrood om de saus mee op te dippen. Smakelijk eten!