Skip to main content

Een van mijn favoriete gerechten is toch wel Pizza. Vooral wanneer deze zelf gemaakt is.
Ondanks dat de supermarkten tegenwoordig van alles in de koel en vries vakken heeft liggen betreft kant en klaar deeg (wat prima smaakt en ideaal is om te gebruiken) gaat er niks boven de zelfgemaakte variant.
Het pizzadeeg is altijd de eerste en belangrijkste stap op weg naar een heerlijke zelfgemaakte pizza.
Het deeg maken is niet moeilijk. En met een keuken machine ook niet eens zo heel veel werk. Het moet alleen op tijd ingezet worden zodat het deeg lang genoeg op reis kan. (het deeg moet voor optimaal gebruik een aantal uur rijzen)

Basis ingrediënten voor pizza deeg:

Voor een grote ovenplaat – 2 a 3 personen

250 gram bloem – het lekkerste is Italiaanse bloem van type 00, echter werkt reguliere bloem uit de supermarkt ook prima
150 ml lauw warm water
5 gram fijne zeezout
4 gram gedroogde instant
Optioneel: 1tl olijfolie

Basis ingrediënten voor het beleg:

Wij willen al snel standaard pizza maken met tomatensaus en geraspte kaas. Zelf vind ik dit ook het lekkerste. Maar uiteraard is dit niet noodzakelijk en kun je letterlijk ALLES wat je lekker vind op een pizza kwijt. Al is bij pizza de spreuk less is more erg toepasselijk.
Als basis gebruik ik in ieder geval standaard:

140 gram tomaten puree
1 bol mozzarella in blokjes van 1 cm bij 1 cm gesneden
75 tot 100 gram Jong belegen geraspte kaas
1el Italiaanse kruidenmix
Peper en zout naar smaak

De overige ingrediënten zijn naar eigen wens in te vullen. Denk hierbij aan een blikje tonijn, een handje pitloze druiven, een tl. kappertjes, een rode ui, ham stukjes, salami stukjes, artisjok e.d.

Instructies:

1. Los de instant gist op in het lauw warme water (even door roeren)
2. Doe de bloem in een kom en meng hier de instant gist doorheen.
3. Voeg in twee delen het water met gist toe aan de bloem. Meng/ kneed tussen de twee delen het deeg even door.
4. Kneed circa 10 minuten tot je een mooi glad en soepel samenhangend deeg hebt.
5. Doe het deeg in een schone ingevette kom (of een met flink meel bestuifde kom, i.v.m. het vastplakken) en laat het deeg tot 2 uur rijzen op kamer temperatuur.
6. Kneed het deeg 2 minuten goed door en laat het nogmaals 2 tot 3 uur rijzen op kamertemperatuur.
7. Als de volledige rijs tijd erop zit en je deeg is verdubbeld aan hoeveelheid kun je de pizza’s gaan maken.
8. Bestrooi de werkbank met flink bloem en rol het deeg lekker dun uit op formaat van de bakplaat.
9. Verwarm de oven voor op 230 graden (indien de over heter kan, zet de oven zo heet als mogelijk).
9. Beleggen maar!
10. Bak de pizza in het midden van de oven af in circa 10 minuten. LET OP: hoe heter de oven kan, hoe sneller de pizza klaar is. De bodem moet gaar zijn en de kaas gesmolten.

Leave a Reply

Chat openen
1
💬 Hulp nodig?
Scan de code
Hii! Laat het me weten als je een specifieke vraag hebt, of geef me een idee waar je naar op zoek bent. Ik help je graag met aanbevelingen of bestelling.