Skip to main content

Organiseer je binnenkort een heerlijk etentje en wil je indruk maken met een prachtig gedekte tafel? Gaat het nu om een intiem diner voor twee of een feestelijk samenzijn met vrienden, de juiste tafeldecoratie en tafeletiquette creëren mede een ultieme tafelervaring.
Ik neem je mee door de essentiële regels van het dekken van een tafel volgens de officiële tafeletiquette, en bied daarbij inspiratie om een sfeervolle en persoonlijke touch toe te voegen aan jouw tafel beleving.

De basis van het tafeldekken

Om te beginnen enkele essentiële tips om in gedachten te houden.
Een stijlvol gedekte tafel hoeft niet perse met luxe duur servies. Stem alles mooi af op elkaar qua stijl en kleur.

  • Begin met een neutraal en kreukvrij tafellinnen als basis.
  • Plaats alle zitplaatsen op de juiste plek aan tafel alvorens aan de slag te gaan met het servies.
  • Onderborden voegen een feestelijkheid toe, maar zijn geen must.
  • Servetten hebben geen vast plekje volgens de etiquette; leg ze gerust naast of op de borden.
  • Het bestek ligt van buiten naar binnen in de volgorde van het menu.
  • De glazen staan altijd rechts boven het bord, waarbij het eerste glas zich boven het mes bevindt. Plaats nooit meer glazen dan benodigd zijn.
  • Wat betreft tafeldecoratie geldt: Houd de basis subtiel en symmetrisch, gebruik oneven aantallen voor een natuurlijke uitstraling. Voor bijzondere gelegenheden kun je overwegen thematische decoratie toe te voegen.

Checklist voor een perfect gedekte basis tafel

Voordat ik over ga op het uitleggen van de 5 stappen volgens de etiquette, kun je met de volgende checklist controleren of je alle items hebt. Van borden en bestek tot tafellinnen en decoratieve accenten. Creëer een sfeer die past bij jou stijl en gelegenheid.  Als je niet alles in huis hebt, wees dan creatief in het vinden van oplossingen of overweeg om voor de avond de benodigdheden te huren.

Hierbij kan Tafel beleving jou helpen!

De basis benodigdheden

Extra tafelattributen

  • Peper & zout stel
  • Kom, plank of zakje voor brood
  • Enkele grote schalen (afhankelijk van je gerechten)
  • Olijfolie, balsamico en eventueel azijn
  • Opschep bestek

Creëer beleving, zorg voor een persoonlijk accent

  • Kaarsen en kaarsenhouders
  • Vaasjes met bloemen, groen of takje verse kruiden naar eigen wens
  • Servethouders/ servet ringen
  • Mooie  kaartjes  om  een  persoonlijke  naamkaartje te maken
  • Enkel  details  die  je  mooi  vindt  om  je  tafel  verder  op  te  vullen:  potje  met droog bloemetjes,  kaarsen,  schelpjes ect.
Tafeldek decoratie voor een mooi gedekte tafel I Tafel beleving

Stap 1: Het tafellaken kiezen en plaatsen

Idealiter pas je het tafellinnen aan op de gelegenheid. Bij twijfel over kleuren is effen altijd een veilige keuze. Niet iedereen beschikt standaard over een assortiment aan tafellakens. In dat geval is een elegant stoffen kleed een uitstekend alternatief om naar op zoek te gaan. Laat het laken bij voorkeur niet meer dan 20 cm over de rand hangen om te voorkomen dat je gasten verstrikt raken.

Als je de luxe hebt om uit verschillende tafellakens te kiezen, ga dan altijd voor een iets te groot exemplaar. Een te lang kleed kun je namelijk eenvoudig naar binnen vouwen. Heb je een hele grote tafel? Dan kun je twee identieke tafellakens gebruiken. Als je niet de volledige tafel nodig hebt, kun je met behulp van decoratieve elementen het onbedekte gedeelte subtiel camoufleren. Denk aan een hoge vaas met bloemen in dezelfde tint als het tafellaken, het servies of de tafelaccessoires, strategisch geplaatst aan het uiteinde van de tafel. Zorg dan dat hier niemand zit, dan heeft er ook niemand last van.

Motieven in het tafellaken kunnen mooi en super leuk zijn, maar alleen als het past bij jouw persoonlijke voorkeur en stijl. Als je voor motieven kiest, zorg er dan voor dat je in dezelfde stijl blijft. Laat bijvoorbeeld de kleuren uit het motief terugkomen in je servies of waterglazen. Voor een basisopstelling vermijd je echter het combineren van een geruit tafellaken met servetten met stippen en borden met strepen. Motieven zijn leuk, mits ze worden samengevoegd tot een mooie eenheid.

Kreuk vrij Tafel kleed I Tafel beleving

Kies het juiste tafellaken

Diverse Tafelkleden I Tafel beleving

Maak het tafellaken kreukvrij, bijvoorbeeld door het te strijken

Stap 2 : Het servies plaatsen

Voordat je met het servies aan de slag gaat, zorg je eerst dat alle stoelen netjes aan tafel staan, op gelijke afstand van elkaar. Het plaatsen van het servies begint namelijk met dit uitgangspunt, aangezien het servies het middelpunt van je tafel vormt. Het is zonde om dit meerdere malen te verplaatsen wanneer het niet fijn met de ruimte uitkomt.

Begin met onderborden voor een feestelijke uitstraling (optioneel), gevolgd door het bord voor het hoofdgerecht. Kies je nu voor witte borden als basis die je aankleedt met accessoires of je gaat voor opvallend kleurrijk servies, de keuze is aan jou.

Ga achter de eerste stoel staan en positioneer het eerste bord in het midden van de stoel, ongeveer 3 tot 5 cm van de rand. Zorg ervoor dat elk bord dezelfde afstand heeft ten opzichte van de stoel en van elkaar. Hierdoor voorkom je dat de borden te dicht op elkaar staan en creëer je voldoende ruimte voor alle gasten om comfortabel te zitten en te eten. In situaties met veel mensen aan tafel is het van belang dat de borden goed in het midden van de stoel staan.

Op het hoofdgerecht bord plaats je het bord voor het tussengerecht en tot slot het bord voor het voorgerecht, afhankelijk van het aantal gangen. Drie platte borden op elkaar kunnen wat eentonig ogen, maar als een bord een ander kleurtje heeft of een sierlijke rand bevat, krijgt het geheel meer dynamiek (bijvoorbeeld servies uit een andere serie).

Neem eens een kijkje in je keukenkastje en ben creatief hoe je gerechten op verschillende manieren kunt presenteren. Hiermee kun je diverse hoogtes creëren.

Enkele voorbeelden zijn:


Tip: Als je niet genoeg onderborden hebt voor iedereen, hoef je deze niet bij iedereen te plaatsen. Rangschik ze bijvoorbeeld om en om. Denk ook eens creatief en overweeg een boomstamschijf als alternatief onderbord.

stap 1: Servies bij elkaar pakken I Tafel beleving

Zorg dat je al het servies bij elkaar klaar hebt staan

Stap 1: Bord plaatsen I Tafel beleving

Het onderbord of hoofdgerecht bord

Stap 1: Borden plaatsen I Tafel beleving
Stap 1: Borden plaatsen

Afhankelijk van het aantal gangen en het type gangen, plaats je de juiste borden.

Stap 3 : Plaatsen van het bestek 

Rangschik het bestek volgens de volgorde van de gangen in het menu, van buiten naar binnen. Houd bij de basis van tafeletiquette de vorken aan de linkerkant van het bord en de messen en lepels aan de rechterkant van het bord.

Let erop dat het mes ten allen tijde met de snijkant naar binnen wijst, richting het bord. Voor het beste visuele resultaat zorg je ervoor dat het bestek in een rechte lijn ligt ten opzichte van elkaar, waarbij de onderkant van de stelen gelijk ligt met de onderkant van het hoofdgerecht bord.
Je kunt ervoor kiezen om de vorken, zoals vaak in restaurants te zien is, te laten verspringen (zie afbeelding), maar dit is geen vereiste. Een strakke lijn geeft ook een mooi aanzicht.

Het gebruik van meerdere soorten bestek kan soms afschrikken. Uiteindelijk is het heel eenvoudig: je plaatst het bestek in dezelfde volgorde als de gangen, net zoals je de borden hebt klaargezet. Begin strak langs het bord voor het hoofdgerecht, vervolgens naar buiten toe voor het tussengerecht en tot slot voor het voorgerecht.

Boven het bord plaats je de dessertlepel (of het mes voor kaas) en -vork. De lepel ligt met de steel naar rechts, en de vork ligt met de steel naar links.

Een manier om dit te onthouden is door te denken aan het dessert. Van bovenaf gezien lijkt het bestek als het ware “uit te waaien” naar de zijkant. In deze opstelling hoort de vork links te liggen, terwijl de lepel of het kaasmes aan de rechterkant ligt.

Stap 2: Het plaatsen van het bestek

De onderkant van het bestek is in een lijn met de onderkant van het bord

Stap 2: Het plaatsen van het bestek I Tafel beleving

Voorbeeld van de vorken laten verspringen

Stap2: bestek plaatsen I tafel beleving

Voorbeeld van de vorken strak naast elkaar.
Dessert bestek boven de borden ingedekt.

Stap2: Bestek plaatsen I Tafel beleving

Voorbeeld van diverse bestek aangepast op de gangen

Stap 4 : Het glaswerk plaatsen

Zet enkel glazen neer die passen bij de dranken die je serveert. Als je niet zeker weet welke wijn je gasten willen, kies dan voor  één wijnglas dat geschikt is voor zowel witte als rode wijn. Hedendaags zijn er namelijk veel wijnglazen die geschikt zijn voor zowel witte als rode wijn. Niets is immers zo vervelend als een tafel vol ongebruikte glazen.

Voor het plaatsen van het glaswerk: Zet het glaswerk rechtsboven het bord. Het eerste te gebruiken glas plaats je boven het mes en werk vervolgens naar binnen toe. Het waterglas komt als laatste aan de linkerkant/binnenkant. Zorg ervoor dat de glazen in een diagonale rij staan en afhankelijk van het menu, kunnen er meerdere glazen worden geplaatst.
LET OP: Plaats nooit meer dan 4 glazen! Zorg er in ieder geval voor dat elke gast minstens een wijnglas en een waterglas heeft.

Wijnglas en waterglas

Rood en wit wijnglas met waterglas

Plaats nooit meer dan 4 glazen per persoon

Stap 5 : Extra tafelattributen en decoraties plaatsen

Wellicht heb je gemerkt dat het servet niet specifiek wordt genoemd. Als je ervoor kiest om een servet te gebruiken, is het ideaal om dit tussen stap 2 en 3  te beslissen of je het servet op of naast het bord te leggen.

Een prachtig gedekte tafel staat of valt met het gebruik van Tafel accessoires. Denk aan een peper- en zoutmolen of een elegant olieflesje. Met deze details geef je jouw tafel een persoonlijke touch en pas je deze aan aan een thema of seizoen. Als het goed is heb je bij het indekken al nagedacht over de presentatie van de gerechten.
Ga je bijvoorbeeld voor serveerplanken met broodjes, schalen met salades of mooie ovenschalen? Zorg er dan voor dat er voldoende ruimte is en houd de overige decoratie geconcentreerd op enkele items.

Op het moment dat je iedereen aan tafel bedient, kun je gebruikmaken van een mooi bloemstuk of kleine vaasjes in het midden van de tafel. Decoratie kun je aanpassen op het menu of het seizoen. Kies bijvoorbeeld verse kruiden voor een mediterraan thema of pompoenen en dennenappels voor de herfst. Daarnaast kan kaarsverlichting niet ontbreken.
Zo zorg je er voor dat jou tafel met de zelfde basis er altijd anders en mooi uitziet.

tafeldecoratie, een broodplank op tafel I Tafel beleving
tafeldecoratie, een kistje met peper en zout en olijfolie op tafel l I Tafel beleving
Tafel beleving I een voorbeeld van vers decoratie in de zomer voor op tafel
Het gebruik van ovenschalen op tafel I Tafel beleving

De tafel te dekken en decoreren

Nadat je al je tafelaccessoires hebt gekozen, is het tijd om te decoreren.

  • Begin eerst met het dekken van de tafel via de bovenstaande 5 stappen.
  • Werk met verschillende hoogtes en plaats oneven aantallen bij elkaar, zoals kaarsen en kaarshouders in diverse hoogtes.
  • Voeg groen toe, losse takjes of vaasjes met bloemen doen het altijd goed.
  • Speel in de zomer met citroenen, limoenen en sinaasappels, terwijl de winter dennenappels, dennentakken, pompoenen, gekleurde herfstbladeren of seizoensbloemen een mooie touch geven.
  • Wellicht kun je een stok boven de tafel hangen en deze passend decoreren naar het seizoen of thema.
  • Probeer maximaal 2 tot 3 kleuren te combineren in je tafelsetting. Ik gebruik altijd de kleur groen.

Onthoud… het is jouw tafel. Of je nu de strikte tafeletiquette volgt of liever je eigen draai eraan geeft, het belangrijkste is dat je geniet van het creëren van een sfeervolle tafel. Laat je creativiteit de vrije loop en voeg persoonlijke details toe om je gasten te verrassen.

Ga aan de slag, dek de tafel op een manier die bij jou past en geniet van een onvergetelijke Tafel beleving!

Liefs Aniek

One Comment

Leave a Reply

Chat openen
1
💬 Hulp nodig?
Scan de code
Hii! Laat het me weten als je een specifieke vraag hebt, of geef me een idee waar je naar op zoek bent. Ik help je graag met aanbevelingen of bestelling.